Audi har avslöjat att några av dess V6 -dieselmotorer har godkänts för användning med förnybara bränslen, som en del av en drivkraft för att minska koldioxidutsläppen för dess inre förbränning som motorerats infördelade fordon.
Det förnybara bränslet som är godkänt för användning kallas hydrotreated vegetabilisk olja (HVO). Detta produceras av insamlad slösare såväl som restolja som genomgår hydrering för att göra sina egenskaper lämpliga för att använda i dieselmotorer. Förutom att det är mycket mer miljövänligt förklaras detta bränsle som en renare såväl som mycket mer effektivt bränsle som förbättrar motorprestanda, särskilt under kyliga startar.
Majsbaserad etanolbiobränsle är mindre miljövänlig än bensin
HVO kan läggas till diesel eller användas omöjligt. Alla Audi -bilar som är berättigade att använda detta bränsle kommer att ha ett XTL -klistermärke i bränslelocket för att föreslå bilens kompatibilitet. XTL används för att föreslå kompatibilitet med olika typer av förnybara bränslen, förkortningen innehåller olika metoder som dessa bränslen kan göras.
Annons – Kort artikel fortsätter nedan
Verksamheten har angett V6-dieselmotorer med kraft så mycket som 282 hk i A4, A5, A6, A7, A8, Q7, samt Q8-mönster som produceras från mitten av februari 2022 har behörighet att köra på HVO-bränsle. Audi förklarar att användningen av HVO minskar koldioxidutsläppen med 70 till 95 procent jämfört med diesel.
Detta uttalande är en del av en kontinuerlig plan för att använda mycket mer syntetiska bränslen samt minska koldioxidutsläppen. I början av mars kommer nya Q5: er såväl som A6 Allroads att inkluderas i HVO -sortimentet såväl som vissa Volkswagen Touareg -mönster kan också kunna använda detta bränsle.
I Europa är förnybara bränslen som HVO mycket vanligare än de är i Storbritannien. Eftersom juni 2021 har 4-cylindriga dieselmotorer i Audi A3, Q2 samt Q3 varit kompatibla med detta bränsle. Sverige, Danmark såväl som Italien har varit de länder med den största efterfrågan på motorer som kan använda HVO.
Lär dig mycket mer om biobränslen här …